Quantcast
Channel: Somnis de Colors
Viewing all 120 articles
Browse latest View live

Ja ha arribat la tardor

$
0
0

JA HA ARRIBAT LA TARDOR

Ja ha arribat la tardor. Ha arribat amb els seus colors grocs, vermells, marrons, taronges... amb els seus fruits, amb la caiguda de les fulles, la sortida de bolets, amb les plujes...amb l'encant propi d'aquesta estació de l'any. 

L'any passat, a la classe de P5, vam pensar que per Nadal escriurem un conte. Havíem estat treballant a plàstica els colors de la tardor i en parlàvem de la tardor contínuament. Quina va ser la meva sorpresa quan una nena, tot explicant el seu conte nadalenc, va dir que el Pare Noel no sabia què era la tardor... I li vam explicar entre tots... I ara... aquí teniu un troset de tardor i de coses que podem fer a l'aula relacionades amb ella. Dedicat a tots els Pares Noel que encara no saben què és la tardor.




Arbres



Una mica de pluja


Impressions amb fulles



 
Composicions i manualitats amb fulles


Cargols




ESTIMACIÓ (matemàtiques)

$
0
0

ESTIMACIÓ 

Estic a una classe de P3. A l'escola comencem a introduir activitats matemàtiques on es treballa l'estimació quantitativa amb bits. Els mestres han preparat el material didàctic amb petites cartolines plastificades amb imatges d'objectes, fruites, animals, joguines... en la quantitat de l'u al tres i se'ls presenta de manera aleatòria. 

Més endavant i en cursos posteriors es va afegint dificultat a l'activitat amb cartolines amb més quantitat, sempre de manera progressiva i adequada a l'evolució dels nens i nenes. 

Primer la mestra ensenya les targetes i les va passant tot dien la quantitat. Ho fa unes quantes vegades, demanant als alumnes que ho facin amb ella. A continuació es fa nen per nen per fer una avaluació inicial. Aquest sistema es va treballant al llarg del curs i es van canviant les imatges per tal que no les memoritzin i entenguin bé el concepte que volem treballar. És millor fer-ho amb grups reduïts, amb desdoblament de la classe perquè sinó resultaria massa llarg i els petits perdrien l'interès.

Un exemple de com podrien ser aquestes cartolines seria així (cada imatge per separat):




Cada quadrat va retallat i plastificat apart. Es poden repetir les figures o no, com vulgueu. Aquesta és solament una proposta del que es pot fer. La mida que fem servir nosaltres és de mig full per imatge; les que us he presentat jo estàn fetes a una mida més petita a tall d'exemple.

Per treballar manipulativament la noció de quantitat podem proposar als nens i nenes que vagint fent columnes de taps amb la condició que cada columna succesiva ha de tenir un tap més, seguidament col·loca unes cartolines amb els números 1, 2, o 3 segons correspongui. 

Altres activitats manipulatives que poden fer serien les que a continuació us presento amb fotografies, sempre adaptant el nivell de dificultat al que estem treballant en aquell moment (per al nostre P3 faríem només de l'1 al 3 i el d'enganxar clips a les targetes quedaria suprimit per el nivell de desenvolupament de la psicomotricitat fina que requereix).

L'activitat dels tubs de paper de cuina i boletes, per començar pot estar bé que siguin del mateix color, però seria interessant que no ho relacionessin per la qualitat del color, sinó per la quantitat, 1 més cada vegada. A veure què us sembla:

La Castanyada

$
0
0

LA CASTANYADA

 Arriba el moment de cel·lebrar la castanyada. I com ho fem a l'escola? Doncs cantant,ballant i menjant castanyes tots junts.

A les nostres classes de P3 els explicarem el conte de La Castanyera des de diferents formats: amb un conte, amb imatges i des de l'ordinador per tal que coneguin una mica com és aquesta festa.Des de l'ordinador podem anar a edu365.cat/Infantil y passar el conte d'aquesta des d'aquest enllaç:La Castanyera


O possar el vídeo:

                                 

També cantarem i interpretarem la cançó de La Castanyera. Aquí en teniu un vídeo per sentir-la i un full amb la lletra:

                                  




Però que farem que ens agradarà tant? Doncs molta festeta! 

Decorarem l'escola ...



Ens vestirem de castanyeres amb un mocador al cap i un davantal. Anirem a la sala d'actes a fer festival, cantant la cançó de la tardor i recitant un poema. 

Prepararem panellets i els portarem a casa per tal que els papes i les mames també els puguin tastar.


 Així és com han quedat després que les mestres els emboliquin en paper de cel·lofana transparent i els enganxin una etiqueta. Semblen de pastisseria!!

Vindran a veure'ns les senyores castanyeres i ens portaran castanyes!! I menjarem les castanyes asades tots plegats. Serà un dia molt divertit i especial.

També ens portarem una titella. Què us semblen aquestes?








Amb els nens i nenes de la classe de P3 també hem fet una paperina amb retalls de diari i boletes de paper de seda per representar les castanyes. Aquí teniu el model que hem utilitzat.





Halloween

$
0
0

HALLOWEEN

Mireu, mireu que tenim per aquí!!









Us agraden aquestes propostes per Halloween?
Doncs les he trobat a un blog amb unes idees genials per realitzar manualitats de tot tipus. El blog es diuLa classe della mestra ValentinaSi voleu saber una mica més, aneu a visitar-la clicant damunt l'enllaç. Veureu com ens explica pas a pas, i amb fotografies, com es fan.

Serà un blog que seguirem amb molt de gust des d'ara mateix.

Dedicat especialment a totes aquestes mestres d'anglès que fan coses ben originals amb els alumnes (dic d'anglès perquè ho solen fer elles, però dedicat a tots/totes ;), a aquells que els agrada una bona idea i un treball de plàstica ben fet).

Receptes per a Halloween

$
0
0

RECEPTES PER HALLOWEEN

Cada vegada és més coneguda la festa de Halloween per aquesta part del món. Es celebra per Tots Sants i coincideix amb La Castanyada. Com que a moltes escoles s'està prioritzant l'anglès com a tercera llengua, s'explica de manera motivadora als nens i nenes aquesta festa, un tret cultural anglosaxó que és benvingut per molts petits (i alguns no tant petits). Sense que vagi en detriment de la nostra pròpia festa d'aquestes dates, La Castanyada, aquí en teniu una idea més per Halloween... i per altres ocasions. La pàgina web que us presento a continuació es diu recetín.com



Aquí trobareu receptes divertides, menús per infants, curiositats, plats que es poden fer a casa i ... per què no? alguns també a l'escola. En aquest moment estan oferint un llibre de receptes amb 13 postres de Halloween per descarregar, només cal donar el correu electrònic i al moment ens faciliten la descàrrega. Ho he provat i m'ha semblat interessant compartir aquesta troballa amb tots vosaltres. 

Tenen mussols terrorífics...


... mòmies misterioses ...

 
... fantasmes esgarrifants...


... dits de bruixa ...

 

 ... aranyes esfereidores...

 ... i galetes que fan por! 

(entre d'altres, shhhh)

El Gegant del Guix

$
0
0

EL GEGANT DEL GUIX

En breu començarem a explicar aquest conte als alumnes de P3. He de reconèixer que la primera vegada que el vaig llegir per presentar-lo a una altra classe de P3 no em va agradar gens ni mica. Però tot observar la reacció i l'interès que veia en les carones dels nens i nenes vaig començar a trobar-li la gràcia al conte. No nomès perquè als petits els agradava, és un conte que si es prepara amb el material i la metodologia recomanats (que inclouré al final del conte) es fa interactiu i motivador. També es treballen les pors amb un xic d'humor i, sobretot serveix per aconseguir que els infants interioritzin les parts de la cara.




I VET AQUÍ UN GOS I VET AQUÍ UN GAT... AQUEST CONTE JA S'HA ACABAT

Les recomanacions que es fan per explicar el conte són: retallar la cara i les diferents parts (cabell, ulls, nas, boca, orelles) i plastificar els diferents elements. A l'hora d'explicar el conte es poden anar enganxant amb blue - tack o amb velcro, com ho trobeu més convenient. D'aquesta manera, quan ho expliqueu a la classe, poden sortir els alumnes, i amb l'esborrador màgic (el de l'aula serveix perfectament si no en tenim un altre preparat) li poden anar treient el nas, la boca, les orelles... tot dient zim, zam

Podeu trobar el conte fent clic al següent enllaç del web edu.365: El Gegant del Guix

També teni aquest enllaç on ens diuen què es treballa, els autors de les imatges i ens proporcionen els dibuixos de tot el conte per acolorir: feu clic AQUÍ  

També es pot treballar afegint parts de la cara que faltin (enganxant o pintant). A tall d'exemple us deixo la proposta que hem fet a l'escola:



                                                         
El full del nas del Gegant del Guix es pot imprimir en paper de color vermell i els quedarà més maquet.

Tapes de Nadal

$
0
0

TAPES DE NADAL

Com que aviat començarem a pensar quines tapes fer per l'àlbum de Nadal, aquí en teniu un recull que he anant fent, a veure si us semblen maquetes.

El Tió amb la manteta


Uns plats de galets


L'arbre de Nadal


I a sota l'arbre...uns mitjons, un bastó de caramel i un regal



Qui ens ha portat els regals? Els camells i els Reis d'Orient, tot seguin aquella estrella






O potser ha estat un ren, que porta al Pare Noel, tot volant damunt del cel?


Ai, quin fred que fa! 
Amb tot el paisatge nevat, fem ninots de neu, abrigats amb gorro i guants.




Guarnim els carrers, guarnim la casa, guarnim l'escola ...


... i com angelets que som ... farem festeta i xerinola


Us adreço de nou al web +que tapes  on teniu un ampli ventall de mostres, i al blog Libretas de colores.

Targetes de Nadal

$
0
0

TARGETES DE NADAL

Si voleu realitzar les vostres pròpies targetes de Nadal per felicitar amics, familiars... o des de l'escola fer un detallet per les famílies, aquí en teniu algunes propostes, idees i pàgines on podeu anar a tafanejar i escollir. He buscat models de targetes que resultin senzilles i fàcils de fer, tot i que alguna pot presentar una mica més de dificultat. També són targetes que es poden fer amb material reciclable, com ara paper de diari, botons, retalls de teles, paper de regal, cartró, etc.

Pensant, pensant, tot i que són targetes de Nadal algunes d'aquestes propostes també es podrien aplicar com tapes d'àlbum ... Què en penseu vosaltres?  































Projecte Kandinsky

$
0
0

PROJECTE KANDINSKY

Què tinc en aquesta ocasió per compartir amb vosaltres? El recull de tot un any coneixent Kandinsky i la seva obra que vaig feramb uns nens i nenes de P5 fantàstics, als que els dono les gràcies de tot cor per l'experència tant i tant bonica que vam compartir tots plegats. També per tot el que vaig a arribar a aprendre amb ells i d'ells, perquè en aquest procés privilegiat no solament ensenyem sinò que aprenem molt i molt.

El curs passat vaig treballar a una escola on els noms de les aules eren d'artistes: pintors, músics... El nom de la nostra classe era Wassily Kandinsky. L'escola treballa molt per projectes i un dels que fan any rera any és el de l'autor de cada classe. Aquest, concretament, es realitza durant tot el curs. L'àlbum de plàstica va adreçat als treballs realitzats en aquest sentit, afegint també alguns centres d'interès com les estacions de l'any, festivitats, altres projectes...

Si voleu anar a veure el Projecte complet feu clic damunt de la imatge

Projecte Kandinsky

La primera cosa que veiem és un índex, tot i que he de dir que es va fer durant el procés, tal com anaven sorgint els interessos dels infants. També he d'apuntar que no és pas un índex pròpiament de projecte, que li falten les parts en que s'organitza: Què sabem, Què volem saber, Carta a les famílies, Com ho farem, Què hem après i una justificació. 

Com podreu veure, en cada producció es van aplicar diferents tècniques plàstiques, la qual cosa em va semblar interessant incloure a l'ìndex, per facilitar d'aquesta manera la informació del treball afegit.

El retrat de Kandinsky els hi vaig donar amb marca d'aigua, per partida doble, de quan era petit i de més gran, i el van dibuixar i acolorir pel damunt.

En sessions posterios vam treballar el retrat i l'autoretrat. Vam partir de les obres de Kandinsky: Autoretrat i Retrat de Gabrielle Münter


Deprès van fer la seves pròpies produccions en dues sessions i les van enganxar a un DINA3, una al costat de l'altra. Per fer el retrat vaig pensar, desprès de valorar que ho fessin per parelles, que era una bona ocasió per ser jo la model i poder observar els diferents resultats. Si mireu bé aquests dibuixos us fareu una idea de com sóc. Aquí teniu una petita mostra:

En l'apartat d'obres, tot i que el full de treball d'obres realistes i abstractes està col·locat el primer, es va fer al final, quan ja tenien coneixement de moltes obres i podiem fer una classificació dels quadres abstractes i dels realistes. Com a proposta de millora seria convenient col·locar-lo al final d'aquest apartat de l'índex.
Les primeres obres que vam observar i reproduir van ser les més significatives per ells en aquell moment, ja que la classe etava distribuïda per taules i cada taula s'identificava amb una obra de Kandinsky. Els noms de les taules eren els següents:

ESTUDI DE COLORS
(Cercles concèntrics)


Reproduïr aquest quadre amb ceres toves demanava molt de temps. Ho vam fer en dues sessions i ens vam esforçar molt.


LÍNIA TRANSVERSA


A FAVOR I EN CONTRA


 TOU I DUR


El trencaclosques hauria quedat millor en color, les obres d'art perden molt en blanc i negre, però ja sabeu, hem d'estalviar a l'escola. Tampoc vaig trobar el dibuix en plantilla per acolorir, que hauria estat una bona solució. Els va resultar molt difícil tornar a enganxar-lo, amb tantes parts. Com a proposta de millora ho faria més senzill, amb menys peces i amb una disposició més simple d'aquestes.

Les següents obres que vam treballar venien donades per l'interés del moment. Per exemple, si estavem treballant figures geomètriques buscàvem quadres de Kandinsky que tinguesin i escolliem els més adients, per Sant Jordi algú va portar una fotografia d'un quadre i d'aquesta manera vam acabar fent aquest recull d'obres de l'autor.

ALGUNS CERCLES


BLAU CEL


BELLESA RUSA AL PAISATGE


CAP A DALT


TRETZE RECTANGLES


SANT JORDI I EL DRAC




LÍNIES NEGRES



DECISIVAMENT ROSA


I quan finalitzem la nostra obra, què fem? La signem, tal i com ho feia Kandinsky. Hem assajat com farem la nostra signatura.



I això és tot el que vam fer, espero que us agradi.



Tenia al calaix altres propostes però no vam tenir temps de fer-les. Alguns quadres, com ara Línia Transversa, Alguns Cercles, Estudi de Colors... es poden treballar primer de manera vivencial. He trobat algunes idees que ens poden servir, a veure què us sembla.




Bits d'intel·ligència

$
0
0

BITS D'INTEL·LIGÈNCIA: ELS COLORS

Per ensenyar als petits els colors es poden utilitzar diferents tècniques educatives: jocs, plastilina, acolorir, vídeos... La que us porto és la dels bits d'intel·ligència que fem servir a l'escola. 

Elsbits d'intel·ligènciavan ser creats per Glenn Doman. Són un conjunt d'imatges que es presenta als nens per captar la seva atenció sobre un tema i estimular el seu aprenentatge. Es tracta de passar un seguit de làmines amb una il·lustració precisa o fotografia dient en veu alta el que representa. A l'escola primer ho fa la mestra i després se'ls passa als nens. Amb aquesta tècnica d'aprenentatge no només treballem el tema que volem, també s'està treballant la memòria, el vocabulari, l'estimulació visual i auditiva i l'atenció. Podem preparar bits de qualsevol tema que ens interessi.

Els bits dels colors es poden preparar de moltes maneres: amb cartolines plastificades solament amb el color que volem presentar (molt visuals i efectives), amb làmines amb objectes - els petits associen molt fàcilment els colors amb objectes que els resulten familiars -, o combinant les dues opcions. Algunes editorials faciliten a les escoles làmines de bits, però si a l'escola no teniu són molt fàcils de preparar i és un material que dura molt de temps. 

Aquí teniu una petita mostra del que fem. Representa les dues cares del bit que presentem als alumnes amb cartolines. Una cara de la cartolina te el color i a l'altra cara afegim objectes fàcilment identificables d'aquell mateix color i el nom escrit (en aquest cas també treballem l'associació del nom dels colors amb la paraula escrita). 


Poemes de Nadal

$
0
0

  POEMES DE NADAL

Mireu quins poemes més boniquets!!

És tradició que el dia de Nadal els nens i nenes de la casa pugin a una cadira i recitin un poema. La família els aplaudeix i els felicita, i ells, bufons i orgullosos, tindran ganes d'aprendre més i seran els protagonistes de la casa.
Amb aquesta activitat treballem l'expressió oral, la memorització, la iniciació a la lectoescriptura, les tradicions i la cultura.



A l'escola ja comencem a preparar pemes per tal que els infants els diguin a casa. Algú endevina quina d'aquestes serà?

 

Aquestes poemes populars, i alguns més, els podeu trobar al següent enllaç (feu clic damunt de la imatge).

Pemes de Nadal edu365.cat

Gloria Fuertes

$
0
0
CÓMO SE HACE UN CAMELLO

Con dos sillas de cuatro patas
y seis cojines de cuatro colores
puedes hacer el camello de tus amores.

Se atan las patas de una silla
con las patas de la otra, 
encima de todo ello
se pone una manta rota.

Y ya está hecho el camello
que se llama Rostrobello.
¡Ah! Y ponedlo en condiciones
para evitar los chichones.

GLORIA FUERTES


Enric Larreula

$
0
0

I no podia ser d'altra manera... un poema dedicat al camell d'un autor que, com la Gloria Fuertes, m'agrada infinit. 

És aquest tipus de poesia, amb sentit de l'humor i ben feta, la que aconsegueix que ens estimem llegir i que ens enganxem a un llibre. Recomanable per els petits i els no tant petits és l'Animalari escrit per Enric Larreula, de l'editorial Cruïlla (col·lecció El Vaixell de Vapor) d'on he extret el següent poema:
 
EL CAMELL

Era un camell seriós,
completament amargat
pel seu perfil sinuós,
no d'un gep, sinó de dos,
amb què venia dotat.

Fins que un camell molt més vell,
i sense llana al clatell,
li va dir:"No en passis pena.
Fes com jo, que tot això, 
tant si és bo com si no és bo,
m'ho tiro tot a l'esquena".

ENRIC LARREULA

Recursos TIC al Nadal

$
0
0

ARA VÉ NADAL...!

Arriba el Nadal i al'escola estem molt emocionats! Preparem poemes, cantem cançons, muntem un pessebre, guarnim abets, expliquem contes, rebem al tió que ha vingut de la muntanya, preparem detallets per les famílies, felicitacions... Són uns dies, abans de les vacances, plens de sorpreses i emocions.

Una bona manera d'ampliar les activitats nadalanques que fem, mitjançant l'utilització de les TIC, són aquestes propostes que hem trobat. Mireu! Mireu!

Muntem un pessebre: requereix cert domini del ratolí per arrossegar les figures i col·locar-les al seu lloc. Pot ser una activitat d'ampliació després d'haver muntat el pessebre a l'escola (tenim un de ben gran al passadís d'entrada, i un altre, més petit, al passadís d'Infantil. 

Per anar-hi a les activitats TIC feu clic damunt de les imatges.

Muntem un pessebre


Guarnim un arbre de Nadal: com l'activitat anterior, es precisa cert control del ratolí per arrosegar els elements per guarnir l'arbre. També es treballa l'atenció, la mida i la forma dels objectes, ja que han de col·locar-los al lloc corresponent, si no és així... oh, oh, oh, cauen de l'arbre.

Guarnim l'arbre de Nadal


Un altre més senzill és aquest Abet de Nadal per a muntar, que podeu trobar al blog Dibujos para pintar. També consisteix en anar guarnint l'abet, però de manera més lliure, poden col·locar els objectes com vulguin. Té una sorpresa afegida, ja que disposa de llums i al final es poden encendre.

Abet de Nadal per a muntar

I què tal si decorem una galeta de gingebre? A una pàgina de jocs podeu trobar aquesta activitat tant adient per aquestes dates. Els petits poden decorar la seva galeta amb ulls, nas, boca, botons, caramels, posar-hi roba, brillantina... Serà entretingut i divertit (més encara si després tenen d'aquestes galetes de veritat i les poden tastar).


Decora la teva galeta 


I per últim, i una mica més difícil, aquesta activitat de El Nadal, on han de relacionar els objectes que hi ha al dibuix amb els que tenim a sota de la imatge.

El Nadal - Relaciona els objectes

Espero que us agradin i us puguin servir per aquests dies.

Els contes

$
0
0

Ulls de mussol, orelles d'elefant i boca de mosquit...


Aquestes paraules adquireixen un significat especial per els infants, és quan molts de nosaltres comencem a explicar un conte... i ells ho saben... Es preparen per aquest moment màgic de manera relaxada i atenta.

Crec que els contes han d'ocupar un lloc privilegiat, a diari, en la vida dels infants.

M'agrada moltíssim explicar contes als petits. Els contes fan que es desenvolupin llaços d'afecte amb els nens i nenes, a ells els ajuda a identificar les seves emocions i les dels altres, a gestionar-les, a desenvolupar la creativitat, la memòria, la fantasia... 

Els contes són una eina meravellosa que permet estimular el llenguatge oral, el gust per la lectura i ens ajuden a transmetre valors. Els infants, a través dels contes, disposen d'un medi adient per interpretar el món que els envolta.


A l'hora d'explicar un conte, hem de tenir en compte algunes pautes:

- Començar amb un element introductori, com ara la frase que dona el pas a aquesta entrada.
- Realitzar l'activitat en un ambient còmode i distès. Va molt bé seure als infants en rotllana, i si tenim un espai per dedicar a la lectura de contes, recollit, amb coixins, ben ambientat... encara millor.


- Presentar el conte, el títol, l'autor i l'il·lustrador si ho trobem convenient.
- Começar la història amb una frase introductoria, del tipus: "HI havia una vegada...", "En un pais molt llunyà..."
- Fer la narració de manera que es capti l'atenció dels infants, amb entonacions diferents, jugant amb la veu, fent pauses, gesticulant, dient onomatopeies, fent-los participar repetint frases, sons, cançons... 
- Si es pot disposar d'elements per recolçar la història, fer-los servir: contes amb il·lustracions, titelles, murals, ombres, disfresses...
- Si el suport és un llibre, facilitar que tots els nens i nenes vegin les il·lustracions.
- Estar atent a les seves reaccions, possar emoció al que fem. Mantenir el contacte visual.
- Acabar el conte amb un altre element, una frase que acabin reconeixent, com ara: "i conte contat, conte acabat", "i vet aquí un gos, i vet aquí un gat, aquest conte ja s'ha acabat" o " i vet aquí una gat, i vet aquí un gos, aquest conte ja s'ha fos".
- Al finalitzar, deixar que els nens i nenes s'expressin, facin preguntes. Parlar una estoneta del conte els ajuda molt.
- Podem optar per explicar un conte per gaudir del moment o, per, a partir del relat, realitzar activitats de comprensió i expressió oral. Les primeres vegades seria convenient disfrutar del conte. Als petits els agrada que els expliquin els contes una i altra vegada. 
- Quan ja coneguin un conte, es poden començar a realitzar activitats relacionades, com ara d'expressió plàstica, d'ampliació de vocabulari, de memòria, de dramatització o musicals i sensorials. 

- També és interessant explicar-lis diferents versions d'un mateix conte.


Una manera divertida, quan els infants ja tenen un coneixement de certs relats, és presentar-lis versions de "contes a l'inrevès". Resulta interessant i divertit veure les seves reaccions, com ho assimilen, el seu sentit de l'humor...

En aquest sentit us recomano visitar aquest enllaç: Cuentos al revés
Altres versions de contes que poden resultar divertides són: 

Bufant i Bufant, de Vivian French. És l'alter ego de la versió d'Els tres porquets. Es pot trobar en el volum 3 de la col·lecció EM VOLS LLEGIR UN CONTE


De l'editorial BAULA, a la col·lecció de Contes desexplicats, podem trobar: En Patufot, La cabreta i els set llops, La Rateta que llegia a l'escaleta i La Caputxeta forçuda.


- Des de l'escola es poden muntar activitats relacionades amb els contes per animar a la lectura. Algunes propostes serien:
  • El conte viatger. La mestra presenta un seguit de contes. Una vegada a la setmana un nen o nena de la classe escull un conte i se l'emporta a casa. Prepara un suport, ajudat per la família i, a la setmana següent, a l'hora de la biblioteca, explica el seu conte a la resta de companys.
  • Un conte cap a casa. Una vegada a la setmana, preferiblement el divendres, cada nen i nena s'emporta un conte de l'escola a casa. La mestra disposarà d'una graella per fer el seguiment de contes que s'emporta cada nen. L'han de retornar dilluns. D'aquesta manera es dona l'oportunitat a tots els infants de llegir diferents contes, alguns explicats a l'escola, en companyia dels seus pares.
  • Taller de contes. Es pot fer intercicles. S'escull un conte i cada classe realitzarà amb una tècnica plàstica diferent, una part o full d'aquell conte. Es pot realitzar en format gran. Quan es tingui acabat, es plastifica i es presenta i llegeix a tots els infants. Aquest conte formarà part del material de la biblioteca d'aula o de l'escola.
  • Sóc un cuentista. Es tracta d'inventar un conte. Es pot fer de manera individual, per parelles, per taules, amb tota la classe. Es pot fer a partir d'una temàtica, d'unes targetes amb dibuixos, d'unes paraules clau (personatges, objectes, llocs...) donats per la mestra o inventats pels mateixos alumnes. Una vegada es tingui, ells mateixos el poden editar, escriure i fer il·lustracions. La mestra ajudarà enquadernant-lo i arxivant-lo. Una vegada acabat és bonic que el puguin explicar a altres nens i nenes.
  • Un disbarat de conte. I, seguint amb l'idea de contes alternatius, es pot demanar als infants que, amb els mateixos personatges d'un conte conegut, inventin un altre. Es pot fer per taules i després comparar les diferents versions que hagin sorgit d'un mateix conte; o que cada grup d'alumnes d'una taula expliqui una versió d'un conte diferent. 
  • Barreja de contes. Inventar un conte a partir de personatges de diferents contes. Aquesta idea els resulta especialment divertida. Requereix un coneixement previ dels contes treballats perquè sigui significatiu.
I, dit això, què tal si els demanem als reis un conte per aquest Nadal? És un regal que de ben segur els agradarà i pot perdurar en el temps.

Tapes de Nadal

$
0
0

Les nostres tapes

Mireu que maquetes ens han quedat!

P3



 Per fer la tapa del tió hem utilitzat:
  1. Cartolina de color blau
  2. Gomets de dues mides d'estrelles platejades
  3. Paper de xarol vermell
  4. Roba de quadres
  5. Pegament
  6. Palet de pinxos
  7. Cordill
  8. Llenties
  9. Un dibuix d'un tió ben bufó i un altre dibuix d'un plateret
  10. Pintura de dits de color marró i vermell
  11. Un caramel
  12. Retolador platejat
Realització:
  1. Pintar amb els ditets el tió i el seu nas
  2. Punxar la barretina en paper de xarol
  3. Enganxar les llenties al plat
  4. Enganxar el tió i el plat de llenties a la cartolina blava
  5. Col·locar les estrelles a la cartolina
  6. Enganxar la manteta al tió
  7. Les mestres han retallat el plat de llenties i el tió. El bastonet i el caramel era una sorpresa, el tió de la tapa ha cagat un caramel!!
  8. Escriure el nom amb retolador platejat (en aquesta ocasió ho han fet les mestres)
Hem pensat afegir el caramel a sota la manta i el bastó per fer cagar el tió com element sorpresa per continuar amb la màgia i l'il·lusió dels petits, i perquè tinguin una tapa interactiva amb la que vulguin jugar.
 P4

Materials que hem utilitzat:

  1. Cartolina negra
  2. Abet fet de paper
  3. Retalls de cartolina marró
  4. Plastilina verd i vermella
  5. Retolador verd
  6. Paper blanc amb relleu (extret de mostrari d'empapelar parets)
  7. Pintura de dits blanca
  8. Retolador platejat
Realització:
  1. Retallar el pi
  2. Enganxar els papers blancs amb relleu a dalt
  3. Fer boletes de plastilina verds i vermelles i enganxar-les a la meitat de l'abet.
  4. Dibuixar una cenefa en la part d'abaix de l'abet
  5. Enganxar retalls de cartolina marró al tronc
  6. Enganxar el pi acabat a la cartolina
  7. Fer ditades amb pintura de color blanc representatn la neu
  8. Escriure el nostre nom amb retolador platejat

P5 

Materials que hem utilitzat:

  1. Cartolina negra
  2. Paper de regal daurat
  3. Paper de regal platejat
  4. Roba vermella enconxada
  5. Purpurina
  6. Pegament
  7. Retolador platejat
Realització:
  1. Punxar el contorn de les tres corones dels reis a la cartolina negra
  2. Enganxar per darrera de la cartolina els papers i la roba
  3. Amb una mica de pegament, tirar purpurina al mig de la corona del rei negre
  4. Escriure el nostre nom i primer cognom amb retolador platejat

El Tió

$
0
0

EL TIÓ

Molta gent avui a la nit o demà, farà "cagar" el tió a casa, amb la família. Per els que no el conegueu, és de tradició a Catalunya que quan està a punt de arribar el Nadal, baixin els tions de la muntanya. Són uns troncs amb potes, ulls, nas i boca, que tocan a la porta, el timbre, a la pared de les llars... i es presenten amb molta gana i molt de fred. És per això que en les llars els reben, els donen de menjar i els tapen amb una manteta, també li posen la barretina. Quan arriba el dia de Nadal li canten una cançó, i com que està tant tip de menjar, caga llaminadures i regalets. A les escoles també solen venir, sempre uns dies abans que acabi el primer trimestre.
 

Quantes cançons hi ha per fer cagar el tió? A cada casa sents una diferent, a cada escola també, a cada comarca tenen les seves versions. Totes són vàlides i tenen un objectiu, que el Tió ens "cagui" regalets, oi que si? 

Mireu aquest enllaç: Cançons per fercagar el tió, on podeu trobar un recull. A veure si trobeu la vostra! Nosaltres hem trobat una que s'asembla molt a la que cantem a l'escola i, tot i que estem al Baix Camp, ens hem adonat que potser provè d'El Priorat. Tot Infantil l'ha après. Hem estat assajant molt i molt perquè quan fem cagar el tió estigui molt content.Us agrada?



Per tal que els petits es situin una mica i vegin com es fa, aquí teniu una versió més curta:

 

Nadal a Infantil

$
0
0

FESTIVAL DE NADAL A L'ESCOLA!!

Ha estat un festival maquíssim, preciós, emocionant i emotiu!! No podiem demanar més. El que hem fet a l'escola ha estat realitzar el festival per cicles; és a dir, Infantil ha actuat per els pares un dia, Cicle Inicial un altre dia, Cicle Mitjà un altre dia i Cicle Superior un altre. Ho trobo genial fer-ho d'aquesta manera, ja que així s'eviten aglomeracions i que es faci massa llarg per tothom. L'últim dia, abans de Nadal, ens hem reunit tots els alumnes i mestres al pavelló de l'escola i hem actuat a nivell intern, d'aquesta manera tots els nens i nenes han pogut gaudir de les cançonetes de les altres classes. Al final del festival, els mestres també els hem cantat una cançó als alumnes.

Us porto el programa amb recull de tot el que han fet els alumnes d'Infantil al Festival de Nadal. Espero que us agradi. 

 

P3

        Poema: com alegre campaneta         

Cançó: Ara ve Nadal


Song: I'm a little Snowman

I'm a little Snowman

P4

Poema: Nadal ja ha arribat

 
Cançó: Els Reis de l'Orient

   

 

Song: What do you want for christmas

P5

Poema: Les figures del pessebre

Cançó: Virolet Sant Pere

 

Song:Dancing tree


Nadal

$
0
0

BONES I FELICES FESTES!!

Us desitjo de tot cor unes felices festes i una any nou ple de renovades i complertes il·lusions. Que gaudiu com nens i nenes. Que aquest nou any estigui ple de tot el que més ens estimem. 

 

Bones Festes i molta sort!!

La Cavalcada de Reis

$
0
0

La Cavalcada de Reis 

Ja vénen!
Ja vénen! 
Ja vénen
els Reis
d'un lloc molt llunyà
que es diu Orient,
portant molts regals
per a tota la gent.
A la meva carta,
hi he fet un racó
per demnar pau
i un xic d'il·lusió.

(Lola Casas)


Després de Reis

L'endemà de Reis,
el cor embafat
de les criatures
navega per un mar 
de colors fet d'ones
de paper de regal.

(Lola Casas)
Viewing all 120 articles
Browse latest View live