TALLERS INTERCICLES A EDUCACIÓ INFANTIL
- Els tallers intercicles és un sistema d'agrupaments flexibles, on interactuen entre si alumnes de diferent nivell. El que us presentaré en aquest cas, d'Educació Infantil, és una proposta molt semblant al que estem portant a terme a l'escola aquest curs.
Per què treballar amb tallers?
- Treballar per tallers es considera un projecte educatiu que pretén rebaixar la càrrega academicista del currículum. Ajuda a individualitzar els aprenentatges, a millorar i ampliar les relacions de l'alumnat de diferents cursos i nivells, a potenciar la visió positiva dels alumnes vers l'escola i a aconseguir objectius bàsics utilitzant metodologies alternatives a les ordinàries.
Hem de tenir en compte que realitzar els tallers de manera adient presuposa un esforç afegit de l'organització del Centre; també per els mestres que han de preparar, programar portar a terme i avaluar cadascuna de les activitats. Per tal que aquestes es puguin realitzar de manera òptima s'han de donar certes condicions:
- Organització de grups flexibles, amb un número d'alumnes reduït.
- Espais i materials necessaris (en una escola com la que estic es treballa molt el reciclatge i els materials, amb creativitat i sabent utilitzar els recursos disponibles, no han de suposar cap despesa extraordinària).
- Disponibilitat dels docents per adaptar-se a les necessitats globals de l'escola.
- Una bona coordinació entre els mestres implicats.
- Impartir els tallers més fàcils de dominar per a cada professional (propers als seus interessos i possibilitats de realització).
- I ganes, moltes ganes de fer-los.
S'entén que, amb les condicions adequades, aquest sistema de treball amb agrupacions flexibles és positiu i s'ha de mantenir en el temps.A l'escola, els tallers intercicles els realitzem al llarg de tot el curs, els dilluns a la tarde. Els alumnes de P3 s'incorporen el segon trimestre (els deixem el primer trimestre per adaptar-se a l'escola). Les sessions són d'una hora aproximadament, tenint en compte el temps que precisem oer organitzar, repartir i tornar els alumnes als diferents tallers.
L'organització en aquest sentit és molt important. Cada taller està representat amb un color. Ho fem amb colors en lloc d'imatges perquè així es poden anar canviant els tallers aprofitant les targetes. Us presento una proposta posible.
PRIMER TRIMESTRE
Groc: Jocs tradicionals
Taronja: Teatre
Verd: Reciclatge
Blau: Mesura
Vermell: Ball rodó
SEGON TRIMESTRE
Groc: Jocs tradicionals
Taronja: Anglès
Verd: Hort
Blau: Les monedes
Vermell: Danses
TERCER TRIMESTRE
Groc: Jocs tradicionals
Taronja: Titelles
Verd: Cuina
Blau: Experiments
Vermell: Instruments musicals
Si bé els taller són productius (elaborar alguna cosa), entenem que es pot ser creatiu en aquest sentit: els de dansa s'emporten aprés un ball i poden fer un vestit típic, emportar-se el dibuix amb els pasos d'una dansa i/o la música del ball...; en el d'anglès poden fer carbasses buides per halloween i d'altres objectes d'el tema treballat, alhora que es treballa l'idioma (immersió llingüística); als jocs matemàtics poden elaborar jocs (tres en ratlla, monedes per jugar i aprendre...); al taller de l'hort poden fer etiquetes identificatives de les plantes i portar-se un all a casa, una arrel de menta per plantar amb el seu cartell...;al dels jocs es poden emportar la lletra i normes dels jocs... és a dir, la producció no sempre és una manufactura.
Hem fet una targeta identificativa per a cada nen. Aquesta targeta la porten penjada al coll. Per la part de davant tenen escrit el seu nom i uns cercles de colors -que representen cada taller-, amb un número a sota - que especifica a quin taller aniran cada setmana; és a dir, cercle de color groc amb un número 1, aniran al taller de jocs la setmana 1, cercle de color verd amb el número 2 a sota, aniran al taller de l'hort la segona setmana, i així successivament. Per la part de darrere hi ha escrita la classe a la que pertany l'alumne (enganxada per poder-la canviar en anys següents). Com que una imatge val més que mil paraules...
Les mestres ens fem unes graelles amb els tallers i els nens que aniran per alleugerar el moment d'organitzar-los i entregar-los. Aquí en teniu un possible model de graella.
Els especialistes van a buscar als més petits a l'aula ajudats de la TEI i, a l'acabar, els recullen dels seus tallers i els acompanyen a la seva aula. Al començament sembla una mica complicat, però quan els nens i nenes ja estan situats i saben què s'ha de fer resulta més senzill la sortida i el retorn a la pròpia classe.
És molt important haver explicat als nostres alumnes l'organització dels tallers i el significat de la targeta que porten al coll, així com a on els toca anar. Quan tornen a la seva aula han de entregar la seva targeta a la mestra, que la guardarà per el pròxim dia.