Quantcast
Channel: Somnis de Colors
Viewing all 120 articles
Browse latest View live

TAPES D'ESTIU

$
0
0

TAPES D'ESTIU


Comencem les vacances. Durant els últims dies de l'últim trimestre molts mestres ens passem el temps pensant i buscant tapes divertides per fer l'àlbum dels nostres alumnes. Potser ens servirà per tenir idees per l'any que vé.

En alguna ocasió ja he inclòs l'enllaç de pàgines on podem trobar tapes maquetes. També ho faré ara, però primer, a veure què us semblen aquestes propostes...són algunes de les que més m'han agradat.








































Aquestes que venen a continuació no són ben bé tapes, però ens poden servir de inspiració per fer les nostres creacions. M'ha semblat interessant afegir-les.
















Aquesta que vé a continuació (que hem utilitzat de model) l'hem fet aquest any amb els nostres nens i nenes de P5, afegint un sol retallat (cercle groc) i tres petxines petites, portades per ells, enganxades (amb la pistola de silicona). No he fet fotos, a veure si en pròxims cursos...

 
La tapa que incloc a continuació, la de les xancles, és molt divertida, la vam fer l'any passat amb alumnes de P3 (atenció! aquest no és el nostre model; les fotos, ja sabeu...). Anaven enganxades a un DINA3 tot ple de sorra de la platja. Col·locàvem la sorra a una galleda rectangular, cada nen i nena passava amb la seva cartolina, la omplia de cola i a continuació deixava cap per aball el full, fent presió amb les manetes per tal que s'agafès la sorra a tota la cartolina per igual. A continuació les penjavem a l'estenedor de la classe per deixar-les assecar i fixar la sorra. Les xancles les van punxar i pintar amb ditades de diferents colors. La cinta era de ras, la vam possar les mestres.



Va ser divertit fer-ho. No cal dir que és una tapa laboriosa i que es precisen dues mestres a l'aula... també que la classe, al final de l'activitat, semblava un projecte de sorral...Tot i axí... ens ho vam passar genial!!

 


I..tal com he dit al començament... aquí teniu alguns els enllaços on podem trobar tapes fantàstiques i no només d'estiu.



ACTIVITATS PER L'ESTIU

$
0
0

ACTIVITATS PER L'ESTIU

Isabel Barrier 
 

Escriure lletres i mots a la sorra, 
improvisar amb cireres una joia, 
fer a base d'herbes aromàtiques colònia
i dibuixar papallones en vol rondant les flors. 


Localitzar de nit al cel constel·lacions,   
disfressar-te de fada o d'astronauta         
i ballar al capvespre la dansa del sol
al ritme orbital de música de flauta. 


              Cercar rastres d'animalons al bosc,                               
fer castells amb pedres i troncs, 
inventar embarbussaments amb límit de lletres
i fer de la conversa a fosques un joc.   


 Escriure missatges secrets, 
 enviar cartes amb endevinalles,
 retallar les revistes de la iaia
 per fer una flota de vaixells que naveguin a la platja.


Redactar un conte amb format de poema,
capbussar-se al món dels jeroglífics,
i preparar berenars originals
amb aspectes variats i aromes elegants.



Escriure un receptari de plats freds,
començar a fer la carta als Reis,
o buscar siluetes dibuixades pels núvuls.
I així, coses a milers que pots fer...

JUGUEM A LES CUINES?

$
0
0
JUGUEM A LES CUINETES?
JOGUINES DE CARTRÓ
 
Què us sembla si aquest estiu juguem a les cuinetes, a papas i a mamas?
 
És interessant el que es pot fer amb material de reciclatge. Tenia guardats algunes fotografies de electrodomèstics fets de cartró. Com que n'hi ha per moblar tot un pis he pensat compartir-les amb vosaltres. Gairebé sempre, la imaginació és el millor recurs que tenim a l'abast... A Einstein se l'atribueix aquesta frase, que la trobo molt encertada i fàcil d'aplicar: "En els moments de crisis, solament la imaginació és més important que el coneixement".
 
Si feu aquest mobles, no només serviran per jugar, de ben segur que, el moment de fer-los, es convertirà en una estona entretinguda, constructiva i divertida per passar amb els vostres fills.
 
També, per què no? podrien servir de projecte per fer racons de joc simbòlic a l'escola.
 
Aquí tenim unes cuinetes...Pot haver alguna cosa més divertida que jugar amb cuines de cartró?
 










aigüera, prestatgeries i armaris...no poden faltar,
 
 
 
 

unes rentadores...(estaría bé tenir un estenedor i agulles d'estendre la roba a prop),
 




 
nevera...
 

 
i algunes altres coses que podem necessitar, com ara una bústia, una televisió, una peixera, un portàtil...coses, per què no dir-ho, definitivament necessàries ;)
 




 
 
Amb cartró també podem fer, no cal dir-ho, botigues, verduleries, castells, cases, cases de nines...les possibilitats són ben variades, no direm ara que infinites. I lo millor de tot?
 
Jugar amb caixes de cartró és genial!!
 
Com tinc per costum fer, afegeixo algunes pàgines web que ens poden ser d'utilitat, on es troben aquestes bones idees. En algunes ens indiquen pas a pas com fer aquests mobles tan macos.
 
 
 
 
 
 
 


BLOGS PER SEGUIR

$
0
0

BLOGS PER SEGUIR

 

Hola de nou!

He trobat un blog d'una mestra d'Educació Especial que m'ha semblat molt interessant, que seguiré a partir d'ara i que volia compartir amb vosaltres. 

En aquest blog podem trobar activitats per Educació especial i Primària, recursos didàctics relacionats amb l'atenció a la diversitat, articles relacionats amb l'autisme, la paràlisi cerebral, material educatiu relacionat. És molt complet i ens pot ser de molta utilitat quan tinguem alumnes a l'aula que precisen aquesta atenció més especialitzada. També ens pot servir per ajudar-nos a treballar la inclusió de manera efectiva. 

El blog es diu Compartintmirades,i està administrat per Ametlla.

Aprofito per dir que l'Escola d'Educació Especial de Marató han presentat unvídeo al concurs ROMPER BARRERAS. Es titula "Jo, com el meu germà". Us convido a votar per aquest vídeo. Cliqueu al damunt del títol i anireu a l'enllaç de la pàgina. Si guanyen tindran uns dinerets per invertir en tecnologia per l'alumnat. Atenció!! el plaç és fins al 20 de juliol. Aquí us deixo el vídeo: 




La importància del docent en la educació

$
0
0

LA IMPORTÀNCIA DELS DOCENTS

Bonica veritat amagada en aquestes paraules. Però, quina és la importància dels docents avui dia? Com es troba l'educació en aquests moments? Què està passant?

Vull una escola competent, organitzada, justa, transparent, oberta a l'entorn, on tots participem, una escola on hagi relacions constructives, on tothom es senti escoltat, oberta als aprenentatges des del gaudi i els afectes. És l'escola que la inmensa majoria volem conseguir. 

Us convido a veure aquest vídeo de Rita Pierson, una inspiradora i breu conferència que va fer aquest mes de maig (TED Talks Education/ TED parla d'educació), on reflexiona sobre els educadors i els alumnes.  Algunes de les frases que diu són commovedores, en deixo dues d'aquestesfrases  per fer un petit tast:

"Mereixo l'educació que aquí rebo

"Els nens no aprenen de la gent que no els agrada"




L'escola no està feta només d'un professorat vocacional, motivat, amb idees i ganes de treballar. Està feta d'alguna cosa més. Per aquesta raó afegeixo a continuació un enllaç de un article escrit per el professor Emiliano Galasso, del 4 de juliol de 2013 (avui). Tot i que parla de la situació a un altre pais i d'un sistema educatiu diferent al nostre, n'hi ha problemes que ens són comuns, amb els que molts ens sentirem identificats, com ara les reflexions que fa de les hores lectives, de les decisions polítiques que es prenen envers l'educació, de la destinació que es fa dels diners, de la importància de l'educació des de casa, de les famílies, de les condicions laborals dels docents i de qui és la responsabilitat final. 

La enseñanza en conflicto, ¿de quién es la culpa?

I per finalitzar, una frase de Ayn Rand, del llibre La Rebelió de Atlas:

"Cap home pot tenir el dret d'imposar a un altre home una obligació no escollida, un deure no recompensat o un servei involutari."

I jo afegiria, ni tans sols en nom de la vocació.
La importancia del docente en la educación
La importancia del docente en la educación
La importancia del docente en la educación
La importancia del docente en la educación

RINCÓN DIDÁCTICO DE MÚSICA

$
0
0

RACÓ DIDÀCTIC DE MÚSICA


La pàgina que us porto en aquesta ocasió, Música - rincón didáctico, pertany a la Consejería de Educación y Cultura de la Junta de Extremadura. Ens presenta un seguit de propostes, unitats didàctiques i activitats per treballar amb els nens i nenes. Podem trobar recursos, audicions, apunts (sobre contextos musicals, llenguatge musical, instruments), publicacions, laboral (associacions, cursos, congresos, ofertes laborals, convocatòries i oposicions), entre d'altres. En aquesta pàgina també trobarem història de la música, activitats per fer amb la flauta dolça, quaderns de música, instruments per acolorir i un llarg etc. 

M'ha semblat molt completa, pràctica i útil tant per infantil com per primària i secundària. 

A tall d'exemple per Educació Infantil tenim aquesta activitat titulada Ordenalos sonidos. Serveix per treballar l'entrenament auditiu dels petits. Es tracta d'un joc de calaixos i joguines. Cada calaix te un so de l'escala musical. Apareix una joguina que també te un so, que coincideix amb el d'un calaix. Els nens han d'escoltar i guardar la joguina al calaix del mateix so.


Semblant a l'activitat anterior hi ha aquesta Indios y osos: Primer s'ha d'escoltar a l'ós i després als indis, s'ha d'apropar l'indi que emeteix el mateix so a l'ós.


Per treballar les qualitats del so ens presenten Cuadernia. És un quadern interactiu on es treballa de manera molt clara els paràmetres musicals d'alçada, durada, intensitat i timbre.

 En acabat, per als més petits, una activitat per treballar l'alçada del so.


Desitjo, com sempre, que sigui del vostre abelliment.

L'ENSENYAMENT EN CONFLICTE

$
0
0



 

L'escola no està feta només d'un professorat vocacional, motivat, amb idees i ganes de treballar, que n'hi ha...i molts. Està feta d'alguna cosa més. Intervenen molts factors: les famílies, l'alumnat, la societat, els mitjans de comunicació, els polítics i el seu intervencionisme...i, moltes vegades, quan estem defensant una educació de qualitat, ens sentim sols. Amb algunes excepcions, la majoria pensa que quan els mestres fan una reclamació o una vaga, és per defensar solament els seus interessos, i no se n'adonen que estan defensant els interessos i el futur de tots, especialment dels seus fills.

Per aquesta raó afegeixo a continuació un enllaç de un article escrit per el professor Emiliano Galasso, del 4 de juliol de 2013. Tot i que parla de la situació a un altre pais i d'un sistema educatiu diferent al nostre, i salvant les distàncies, n'hi ha problemes que ens són comuns, amb els que molts ens sentirem identificats, com ara les reflexions que fa de les hores lectives, de les decisions polítiques que es prenen envers l'educació, de la destinació que es fa dels diners, de la importància de l'educació des de casa, de les famílies, de les condicions laborals dels docents i de qui és la responsabilitat final. Només heu de clicar al títol per anar a l'enllaç de l'article.


I per finalitzar, una frase de Ayn Rand, del llibre La Rebelió de Atlas:




I un altra...

"Cap home pot tenir el dret d'imposar a un altre home una obligació no escollida, un deure no recompensat o un servei involutari."

I jo afegiria, ni tans sols en nom de la vocació.
  

BLOGS PER SEGUIR

$
0
0

BLOGS PER SEGUIR 


He estat tafanejant una mica aquest blog i m'ha semblat sensacional. La última entrada ens convida a mirar una guia d'educació emocional molt completa.



És un blog que ens presenta recursos i treballs dels que podem enriquirnos i agafar moltes bones idees. Podem trobar projectes, treballs per racons, contes, lectura, treballs de les festivitats i un llarg etc. que de segur us agradarà tant o més com a mi. El blog es diu Fent i desfent 

Altra proposta que m'ha agradat molt és treballar les matemàtiques de manera motivadora i significativa per als nens a partir de dades personals seves. Ha fet una adaptació molt maqueta des de Pinterest. El títol és Matemàtiques sobre mi. A veure que us sembla!!


 


La fàbrica de cares

$
0
0

LA FÀBRICA DE CARES

Aquest joc de fer cares i carones està pensat per fer màscares. Ideal per quean treballem el Carnaval i per què no? també ens pot servir per passar una estoneta divertida amb els nanos i que es vagint fent una idea de l'esquema corporal, tot començant per la cara. 

Juguem, doncs?


Per anar-hi cliqueu al títol, que us portarà directament a l'enllaç

Jigsaw Planet

$
0
0

JIGSAW PLANET

Aquesta pàgina de trencaclosques m'ha semblat genial!! 

Ens ofereix trencaclosques de diferents dificultats per fer des dels més petits fins als més grans. amb els nens i nenes d'infantil podem començar amb el de poques peces i anar augmentant dificultat segons vagin completant-los amb facilitat. També està molt bé perquè ens pot ajudar a complementar unitats didàctiques i projectes de manera divertida. Aquí teniu alguns exemples del que ofereix. També es poden triar per temàtica.




Pero lo més i millor que trobo, és que ofereix l'oportunitat de que nosaltres mateixos creem els nostres trencaclosques. Pujem la imatge que volem, li donem un nom, definim el nivell de dificultat que volem, de quantes peces serà el nostre trencaclosques, triem la forma que li volem donar... és fàcil i pràctic, a veure què us sembla!!


 Anem a Jigsaw Planet, oi que si?


Aniversaris

$
0
0

ANIVERSARIS

Per quan decorem l'aula i els nostres infants facin el seu aniversari, aquí us porto aquests pastissos tan bons.






Com fer sortir l'educació de la vall de la mort

$
0
0

COM FER SORTIR L'EDUCACIÓ DE LA VALLL DE LA MORT

SIR KEN ROBINSON

Amb aquest títol tant dramàtic Sir Ken Robinson ens dòna de nou, amb el seu característic sentit de l'humor, una lliçó de sentit comú, d'idees plenes de raó, pràctiques i viables, per aconseguir l'excel·lència en l'educació. Fan falta canvis, és una evidència, però no els que s'estan portant a terme. Si els que tenen la capacitat de millorar el nostre sistema educatiu fèssin una mica de cas al que diu aquest home...




"Vaig saber que els americans cacen la ironia quan vaig saber de la llei "Cap nen deixat enrerra"

"El sistema ha de captar la seva curiositat (dels alumnes), la seva individualitat, la seva creativitat" 

"El problema és que l'educació no succeeix als despatxos dels edificis legislatius. Succeeix a les aules i a les escoles, i qui la duen a terme són els professors i els estudiants, i si ignoren el seu criteri, deixa de funcionar"

Acudit

Projecte les abelles

$
0
0

PROJECTE LES ABELLES

Aquest curs, a l'escola, els nens i nenes de P5 han fet diferents projectes. Un d'ells va ser el de les abelles. Un dia, en un taller de jardineria fet a l'exterior, els nens veuen una abella, tenen por a que els piqui i surgeix l'interès. 

Després n'hi ha d'altres coses que volen saber i es fan les votacions. En aquesta ocasió van sortir les abelles. Tot i que jo no he estat la mestra que ha fet els projectes amb els nens, m'he quedat amb les ganes de preparar la meva proposta i poder aprofundir en el tema, fent recerca i organitzant material.

El projecte que presento a continuació és només una proposta. He de fer algunes puntualitzacions que també es poden considerar propostes de millora des de la meva reflexió:

- És un treball preparat per mi, però m'he inspirat en altres treballs d'altres mestres, no descobriré ara la pòlvora, ja sabeu... ara be, està fet amb molt de carinyo, com deia una professora que vaig tenir.  



- Tot i que es presenta en format escrit, tal com arribaria als infants abans d'omplir el seu àlbum, entenem que es treballa de manera activa, investigant i manipulant: mirant una abella amb una lupa si en tenim oportunitat, anant a visitar a un apicultor, mirant a través de vidres que fan com els ulls de les abelles, tocant i tastant els productes de les abelles, mirant els llibres que tenim a l'abast, experimentant, llegint els contes i presentant la resta de material que ens aporten els nens... Sempre, sempre, que siguin els nostres alumnes els protagonistes del seu aprenentatge, que el treball sigui des de la motivació, l'interès i la curiositat.

- També cap la consideració que es treballa de manera interdisciplinar. Es pot lligar a la lectoescriptura, a les matemàtiques, a activitats TIC, a la psicomotricitat, a la descoberta de l'entorn, a la música, a la plàstica, en definitiva, al desenvolupament de totes les seves capacitats des de tots els àmbits posibles. 

- Es pot lligar la programació d'informàtica al projecte, en realitat, a tots els projectes, mirant vídeos, fent trencaclosques interactius, buscant activitats clic, fent fotografies... De fet, el trencaclosques que he fet, l'he elaborat a la pàgina que us recomenava anteriorment Jigsaw Planet, resulta molt senzill. Alguns dels vídeos que m'han ajudat són els següents:

Aquest el van veure a l'aula d'informàtica i està força be




La dansa de l'abella




- El projecte de les abelles és una bona oportunitat per mostrar als nanos com funciona un grup amb un objectiu comú i cohesionat, on cadascú té les seves tasques ben definides, sap quines són i percep la importància de la seva responsabilitat i de la seva participació. 



- Els títols estan en lletra de pal i en lletra lligada, n'hi ha que prefereixen només fer-ho amb un tipus de lletra. Hi estic d'acord. Però com proposta que és, es pot modificar i realitzar de la manera més convenient en cada cas. 

- Està pensat per una classe de P5 molt potent, que tirava molt. Això no vol dir que puguem agafar i adaptar les activitats a les preguntes i inquietuts dels nostres alumnes, així com al seu nivell. Som nosaltres les/els que millor els coneixem i sabem fins on els podem estirar.



- Les activitats de seqüència temporal i de vocabulari, com la resta, es poden canviar, reduir o ampliar, segons ens convingui.

- Es poden fer adaptacions per altres nivells, per a P4, per exemple, canviant a lletra de pal i organitzant les activitats de manera més senzilla, treballant menys conceptes. També per primer de primària, per què no? ampliant continguts i activitats. 

- Alguna activitat, com la de les feines de les abelles obreres, la he lligat amb un altra, la de l'abella que recull el nèctar o libant. Poden ser perfectament dues activitats diferents, fetes en sessions diferents i treballades més a fons cadascuna. Pot ser encara ho faré...



- Aspectes com la pol·linització i la importància que tenen les abelles per la conservació del medi ambient són temes que també poden sorgir i que ens permetran ajudar als infants a prendre consciència en la protecció dels animals i de la natura. Són temes que ens ajudaran a transmetre el aprendre a conviure i habitar el món. 




 - Les propostes de tapes les he trobat a la web, a aquestes adreces que ja us he donat en altres ocasions, pero sempre, no cal dir-ho, cap la nostra imaginació.

- Si voleu anar a veure el projecte, cliqueu damunt de la imatge:
 

 - L'avaluació final no està inclosa. Pot ser un altre dibuix per comparar-lo amb el dibuix d'avaluació inicial, pot ser un mapa conceptual, pot ser un mural confeccionat per cada alumne o per grups i presentat a la classe amb tot el que han aprés, pot ser la mateixa conversa final de  Què hem aprés i un dibuix posterior amb alguna frase, pot ser un mural fet per tot el grup... 

- El projecte que van portar a terme es va fer a l'últim trimestre i, per tant, va coincidir amb la festa de fi de curs. Com que cada classe (o nivell) acordava el que havia de fer, va ser interessant lligar l'actuació amb el projecte. Dues mestres així ho van fer, preparant una titella d'abella i disfressant els nens i nenes. Cantarende maravella la cançó de l'abella inclosa al projecte.



- Un altra cançó de les abelles que els agradava molt escoltar, és la titulada Zum zum fa l'abella de Jordi Tonietti que podem trobar a Youtube. Afegeixo el vídeo que escoltàvem a la classe, és una adaptació que els feia més gràcia (la lletra ja és divertida, suposo que també per les imatges).



 
- També han estat de molta ajuda el llibre Les abelles de la mel, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, de la Generalitat de Catalunya, que he trobat en format PDF, i un altre document titulat Importancia de las abejas como polinizadores

Espero que us agradi

Afegir fonts tipogràfiques

$
0
0

AFEGIR FONTS TIPOGRÀFIQUES

A vegades ens trobem que estem treballant a un ordinador i necessitem un tipus determinat de lletra, de font tipogràfica. Sabem que podem instalar fonts addicionals. A l'escola, sobretot, usem l'Escolar, que n'hi ha de diferents tipus. Però també ens agrada afegir lletres divertides als títols o a presentacions.


Els passos que hem de seguir són:

  • Buscar la seva ubicació: inici, equip, disc local, carpeta windows, carpeta fonts.
  • Escollir des d'Internet la font que volem descarregar. Clicar a descarrregar. S'obrirà en una carpeta zip.
  • Amb el botó dret clicar instal·lar. Per comprovar que estigui instal·lada seguir els passos anteriors: inici, disc local, carpeta windows, carpeta Fonts. La buscarem pel seu nom, estan per ordre alfabètic.
Com que una imatge val més que mil paraules, us porto un tutorial que ho explica molt bé i on podem observar els passos a seguir.



Si el que ens interessa són fonts de lletra lligada per treballar amb infants recomano aquesta pàgina: Fuentes Escolares/ CEIP de Frions.

Aquesta altra pàgina també ens proporciona un munt de possibilitats: Megafuentes.

I una última proposta és la de Dafont.com, on les trobem classificades per temes i podem trobar de ben divertides. 

Dites dels mesos de l'any

$
0
0

DITES DELS MESOS DE L'ANY

Quan arribem a l'escola de ben segur treballarem amb els nens i nenes d'infantil els mesos de l'any. Aquí teniu una mostra de dites de l'any per acolorir.  estan fetes en lletra de pal i lletra lligada, per poder-les treballar a diferents nivells. Desitjo que us agradin.























La Motxilla

$
0
0

LA MOTXILLA

Increible espai educatiucreat i actualitzat pel professorat de l'Escola Diputació de Barcelona. Benvinguts a "La Motxilla", com diu la seva portada. Podem trobar de tot dins de les motxilles que ens han preparat, unes motxilles que venen carregadetes... De seguida ho podreu comprovar.

 
Per programar i realitzar les activitats d'Infantil i Primària tenim dues motxilles. a dins de les motxilles trobem activitats de català, de matemàtiques, de medi, d'atenció i memòria, per treballar la motricitat, per treballar l'orientació espacial i temporal, vídeos, contes, música, jocs...

 
 
Per programar i realitzar activitats d'anglès


Recursos pel professorat on ens faciliten, mitjançant un taulell d'anuncis, enllaços de webs de recursos, de webs d'editorials, llocs per fer mapes conceptuals i línies de temps, per fer treball cooperatiu, webs de comunitats autònomes.


Segur que la farem servir. Més endavant, amb el temps, faré entrades des d'aquest espai explicant activitats concretes, sempre donant idees, dins de la nostra programació.

Gloria Fuertes

$
0
0

COMO SE DIBUJA UN NIÑO

GLORIA FUERTES

 
 Para dibujar un niño
hay que hacerlo con cariño.
Pintarle mucho flequillo,
- que esté comiendo un barquillo-;
muchas pecas en la cara
que se note que es un pillo;
- pillo rima con flequillo
y quiere decir travieso-.
Continuemos el dibujo:
redonda cara de queso. 

Como es un niño de moda
bebe jarabe con soda.
Lleva pantalón vaquero
con un hermoso agujero;
camiseta americana
y una gorrita de pana.
Las botas de futbolista
-porque chutando es artista-.
Se ríe continuamente, 
porque es muy inteligente.
Debajo del brazo un cuento
por eso está tan contento.

Para dibujar un niño
hay que hacerlo con cariño.


Imatges i dubuixos per imprimir

$
0
0

IMATGES I DIBUIXOS PER A IMPRIMIR

A veure què us sembla questa web: Imágenes y dibujos para imprimir. L'he trobat molt i molt completa si busquem, per exemple, abecedaris per imprimir. N'hi han de tota mena, en blanc i negre, de color, de fantasia, amb números inclosos. Però és alguna cosa més, trobem imatges de professions, bords per a documents word, fons, estacions de l'any, animals... tot llest per a imprimir. 

Com que una imatge val més que mil paraules us porto una petita, petiteta, mostra.








Crec que val la pena tenir aquesta pàgina afegida al nostre banc de recursos per preparar material i per treballar amb els infants.

Període d'adaptació

$
0
0
PERÍODE D'ADAPTACIÓ

El període d'adaptació escolar és aquell temps en el qual els nens i nenes passen d'una unitat de convivència elemental (la família) a un altre àmbit més ampli, desconegut i nou per ells (l'escola), on el principal objectiu és la socialització, la integració, l'adaptació i la seva autonomia personal. És el procés que permet al petit superar la crisi de separació de la figura d'aferrament i que afavoreix el seu nivell d'autoafirmació... on donen els seus primers passos tot "solets" dins del món.

Els primers dies de cole les aules infantils es converteixen en un mar de plors. Els petits veuen alterada la seva vida per un esdeveniment desconegut per ells fins aleshores i és clar ... reaccionen. I és normal que ho facin, cadascú a la seva manera. Hi ha nens que ploren desconsoladament al separar-se, n'hi ha que es resisteixen, n'hi ha que ho accepten amb reserves, n'hi ha que des del primer dia es troben com peix a l'aigua. 

Tots tenim certes reserves devant els canvis, els adults també, i cadascú els afronta amb els seus recursos. És per aquesta raó que es fa tant important crear, tant des de casa com des de l'escola, un ambient adequat i acollidorper tal que aquesta experiència la visquin com alló positiu.


 Què podem fer?
      L'escola.
  • A principi de curs les escoles preparen les aules i els mestres per fer més fàcil als nens aquests moments. L'ambient és acollidor i es fan activitats on es cuida molt l'aspecte emocional. Els petits no entenen el que els està passant i se'ls ha d'explicar amb molt d'afecte. També han d'entendre que les dinàmiques i rutines són diferents i organitzades d'una manera a la que no estàn acostumats.
  • Realitzar una reunió de pares a començament de curs per explicar-lis el funcionament i normes de l'escola per tenir un primer contacte amb ells i establir una relació de confiança i comunicació.
  • Es pot fer la incorporació a l'escola de manera esglaonada, primer un petit grup de nens, seguit d'un altre, fins que estigui tot el grup, o fer-ho tots alhora. Cada centre escull la seva metodologia i decideix què és millor en cada cas.
  •  Els mestres deuen transmetre als petits seguretat, afectivitat, cordialitat, alegria, fermesa, organització, mirada directa individualitzada i atenció i carícies a tots els infants per igual.
  •  Adequar els espais on els petits desenvoluparan la seva activitat aquets primers dies (i al llarg de tot el curs) per anar familiarinzant-los i perque siguin confortables, pràctics, dinàmics i motivadors.
  • Tenir a l'abast joguines i recursos materials (contes, titelles, cançoners...).
  • Facilitar progressivament  l'adaptació als espais i les rutines noves.
  • Anar presentant a poc a poc els materials i les activitats que s'aniran fent a l'escola (passar llista, els dies de la setmana, el temps que fa, encarregats...).
  • Crear un clima de confiança amb les famílies, mantenint la comunicació i resolent els dubtes que els puguin anar sorgint.
     Les famílies 
  • La família és un element clau. És molt important que col·labori estretament amb el centre escolar, mostrar el seu agrat, recolçar i donar seguretat als seus fills, afavorint d'aquesta manera la seva autonomia i tot el procés. 
  • Ensenyar als nens uns dies abans on aniran, que no els agafi de sorpresa i que ho visquin com alló positiu.
  • És molt important que els comentaris dels pares envers l'escola siguin positius, sobretot devant dels nens.
  • Mentalitzar als fills que a l'escola coneixeràn amics, cantaràn cançons, jugaran i s'ho passaràn molt bé.
  • Procurar que els seus fills vagin adquirint certs hàbits mínims: anar al lavabo, beure sols, vestir-se, ordenar les joguines, etc.
  • Col·laborar amb l'escola amb el que els demani: ropa i objectes personals marcats, betes, roba i sabates còmodes (fàcils pels petits de possar i treure), puntualitat a les entrades i les sortides...
  • Preparar amb estimació, i acompanyats dels seus fills, la motxilla i els objectes que es portaràn a l'escola.
  • Habituar al nen al nou horari que haurà de tenir. Molt important que descansi suficientment per anar al cole amb les piles carregades.
  • No perllongar els acomiadaments dels nens per part dels pares. Si els pares viuen la separació amb sofriment i/o neguit els nens ho perceben i es fa més difícil el període d'adaptació.
És sorprenent la capacitat d'adaptació que tenen els petits. Cadascú té un ritme, n'hi ha que els hi costa adaptar-se un dia, n'hi ha que triguen més, però si els puguéssiu veure per un foradet, de veritat, quedaríeu parats de com estàn a la classe... com juguen i exploren el que les mestres els presentem, la curiositat que els mou per aprendre i estar bé, com canten, com riuen, com xerren... Al final del procés tenim uns nens integrats i adaptats a un entorn que, en definitiva, formarà part de les seves vides durant molt de temps i estarem d'acord que tots volem el mateix, el millor per ells.



Viewing all 120 articles
Browse latest View live