ANIVERSARIS A L'ESCOLA
Quina il·lusió tene els petits quan es celebra alguna cosa!! I si el que celebrem és el seu aniversari? Què us he de dir?
Cada família, cada grup, té els seus rituals, les seves costums... un determinat menjar, una festa gran, petita, íntima, multitudinaria...molts regals, pocs regals, regals reciclats..., un pastís fet entre tots, un pastís comprat, un pastís regalat..., bufar les espelmes al matí, desprès de dinar, a la tarde..., fer una festa a casa, sortir de viatge, no fer cap festa... Al final, el que conta són les emocions, la alegria de compartir i sobretot, sobretot, les persones que ens envolten i els bons sentiments d'aquell dia.
A l'escola, com no podia ser d'altra manera, tot tenint en compte els interessos dels infants, els trets culturals de l'entorn, etc. també dediquem uns moments a fer protagonistes als nens que fan anys. Cada escola també té les seves costums. N'hi ha que els nens porten coca i beguda, n'hi ha que porten només la coca, n'hi ha que demanen als pares que no porten res. Algunes ho celebren al matí, a l'hora d'esmorzar, d'altres ho fan a la tarde, com acomiadament...Els detalls que es fan als petits tampoc són iguals.
A l'escola que vaig estar el curs passat estava acordat que les famílies no porten menjar (coca, xocolata...) i jo els alabo el gust. M'explico: també és bonic que puguin portar alguna cosa, però s'estableix un greu compartiu que ho fan els propis nens, i potser a algunes famílies no els hi va tan bé (per temps, horaris, economia, el que sigui...) portar una coca el dia de l'aniversari dels nens. També hem de pensar que de ben segur ho celebren també a la tarde i no cal que els infants surtin tips de tant dolç (ja sabeu, potenciem l'alimentació saludable) I sí... un dia és un dia... a la tarde millor, amb aquest invent tant maco que és el berenar-sopar. En qualsevol cas, cadascú ho fa com més li convé i li agrada i sempre està bé.
El que vam fer el curs passat és el següent:
- Els alumnes de P3, el dia del seu aniversari, decoraven una corona de cartolina de color amb gomets, prèviament preparada per la mestra, amb els companys. Dibuixem un gran pastís a la pissarra, bufem les espelmes, llancem coets i cantem Moltes Felicitats en tres idiomes. La corona pot ser semblant a aquesta.
- A P4 ho vam celebrar igual, però aquesta vegada els hi donem una medalla en comptes de la corona. Us porto alguns models, però es fer una medalla personalitzada.
- I a P5 els companys signen una felicitació que decora el protagonista. Si cliqueu damunt la imatge anireu a una pàgina web on trobareu models per descarregar. Si tenim ganes i temps també podem fer creacions pròpies o els mateixos nens fan el seu dibuix a una cartolina que serà la postal. L'important és que, al llarg del curs, es faci de la mateixa manera per tothom.
- Una cosa que m'ha agradat especialment de l'escola és que, a final de curs, van celebrar el feliç no aniversari per tots els nens i nenes que fan anys quan no és temps d'escola. D'aquesta manera cap nen es queda sense corona, medalla, felicitació...i festeta.
I què més puc dir dels aniversaris? Amb aquest motiu es poden treballar moltes coses:
- Educació plàstica (pintem una felicitació, un pastís, decorem l'aula).
- Educació musical (cançó d'aniversari);
- Idiomes (cantem moltes felicitats en diferents idiomes).És interessant, si tenim algun nen o nena d'altre pais, que ens canti la cançó en el seu idioma - si la sap i té bona disposició, ja sabeu, és una celebració i motiu de gaudi.
- Matemàtiques (contem quants anys tenim ara, quans teníem ahir, quans nens i nenes tenen els mateixos anys que jo, contem espelmes).
- Descoberta de l'entorn (com es celebren els aniversaris en altres llocs, trets propis de la festa, els dies i mesos de l'any...).
- Lectoescriptura (escrivim una felicitació, la signem, la llegim, llegim un conte).
- Psicomotricitat (enganxem gomets per decorar la corona, "llancem coets" amb les manetes, ballem una mica per a celebrar...);
- Aprendre a viure i a conviure (repartir el pastís, col·locar els estris a la taula, menjar amb educació, compartir, repartir equitativament, netejar la taula...);
- Descoberta d'un mateix i dels altres en un entorn que asseguri relacions de confiança i estableixi vincles afectius amb els adults i els companys...