L'AIGUA
L'aigua és un tresor. En aquesta època de l'any i amb la calor que tenim, ens agrada beure-la, mullar-nos, tocar-la... Un dia, de sobta, deixa de fer calor i plou molt i molt. Com és que cau aigua del cel si feia sol? D'on cau? Com és que l'aigua es troba allà dalt, als núvols? Bé, ja tenim als nens encuriosits i desitjant aprendre coses sobre l'aigua. També tenen altres interesos? És clar, per això votem democràticament què volem saber... I tot i que no queda reflectit al projecte que presento (va al calaix de propostes de millora) ha guanyat "L'aigua".
Primer de tot cal saber què és l'aigua. Escoltem les explicacions dels infants i podem escriure un llibre, són genials! Doncs bé, hem de ser més "científics" i buscar una definició adient.
En aquest projecte, després de les pases habituals: què sabem, què volem saber, escollir logo, notificació a les famílies, hem començat per treballar l'aigua a través dels sentits.
- Té color l'aigua? Lo millor és experimentar i averiguar la realitat. Parlem, discutim una mica i omplim uns gots d'aigua amb diferents elements. Desprès treiem conclusions que reflectim. Lo més divertit...fer bombolles de sabó i pintar amb elles i amb l'aigua barrejada (amb colorant, amb café, amb safrà...).
- Té sabor l'aigua? Tastem-la amb els ulls tapats. Tastem diferents coses, tastem l'aigua amb sal i amb sucre... I lo més divertit? Fer gelatina amb aigua i uns pols màgics, que, mira per on, li donen color, sabor i deixa d'estar líquida després de posar-la a la nevera.
- Té so l'aigua? Escoltem la pluja, escoltem un riu, el mar, una cascada...xapotegem a l'aigua. I si la deixem quieta, què pasa? Lo més divertit? Fer música amb gots plens d'aigua amb diferents quantitats. Si ho voleu fer més espectacular, aqui teniu una idea genial (feu clic DAMUNT DE LA IMATGE).
- Toquem l'aigua a veure que pasa. Experimentem amb diferents estris; quant més tinguem millor (xeringues, embuts, coladors, pistoles d'aigua, molinets, culleres, esponges, pistoles d'aigua...).
També mirem amb un termòmetre la temperatura de l'aigua. Què pasa quan està calenta? I quan està freda?
- L'aigua està sempre igual? A vegades, quan fa molt de fred, del cel cauen unes pedretes de gel...mmmm... hem d'esbrinar per què pasa. Fem glaçons amb aigua, col·locada en cubiteres al congelador. Bullim una gerra d'aigua al microones i, què surt? Hi ha la mateixa aigua? Què ha pasat?. Podem fer que plogui? Col·loquem l'aigua molt calenta en un recipient de vidre i al damunt un plat amb els glaçons, observem i raonem. Està resultant molt divertit saber coses de l'aigua!!
Per saber què pasa amb l'aigua, que es troba al mar, als rius, als núvols... hem vist el conte El viatge d'una goteta d'aigua. Recomano aquest conte des de la zona Clic, ens explica de manera senzilla i entenedora el cicle de l'aigua. També trobem altres activitats relacionades i podem lligar el projecte a les activitats TIC.
Altres coses que hem fet?
- Veure què sura o què no a l'aigua. Comprovar amb una balança (preferiblement de braç) què pesa més i relacionar-ho.
- Investigar com arriba l'aigua a casa nostra, per què la fem servir, quant és de necessària, com podem estalviar-la i tenir-ne cura...Aquí és interesant veure un dibuix inicial i un altre després de recollir informació, veure vídeos, etc.
Si voleu saber més podeu veure tot el projecte clicant al damunt de la imatge:
Algunes aclaracions respecte al projecete:
- Tot i que he parlat de la definició de l'aigua al començament, no està inclosa al projecte (altra coseta pel calaixet de propostes de millora)
- Al full de treball de "El cicle de l'aigua" no he inclòs l'acumulació, sempre es pot afegir aquesta part (calaix de propostes de millora, ja sabeu).
- Al final del projecte hi han algunes imatges de manualitats amb gotes d'aigua que em semblen maquetes. Trobo que d'aquesta manera, a més a més de la pintura amb bombolles i amb les barreges, podem treballar la plàstica a partir del projecte i fer la tapa i alguna cosa amb volum per emportar-se a casa.
- També hi ha alguna làmina de grafisme que podem incloure al treball.
- I, per què no? Alguna producció amb fang (vivenciant primer que és una barreja d'aigua amb terra), també seria maquet. Poden fer un got o una gerra per poder omplir d'aigua i així li donem un altra volta.
- Finalment, espero que us agradi el projecte de l'aigua i que us sigui d'utilitat. Ah!! I no oblideu agafar el paraigües quan plou!!